Over Mariam Kromah

Over Mariam Kromah

Mijn overgrootouders zijn geboren in Sakorola, op 22 kilometer afstand van de hoofdstad van Haute Guinee, de Kankan regio. Ik liep al met het idee voor HFSA rond sinds mijn bezoek aan Guinee in 2003. Ik reisde toen van Conakry naar Sakorola, terug naar de wortels van mijn familie. Daar zag ik de armzalige situatie van de kinderen, en hun gebrek aan onderwijsfaciliteiten.

Het eerste dat me opviel was het aantal kinderen in het dorp en gedurende mijn verblijf realiseerde ik me dat negen van de tien kinderen niet naar school gingen, vanwege de grote afstand of vanwege financiële problemen. Degenen die wel naar school gingen, moesten 7,5 kilometer heen en terug (in totaal 15 km per dag) lopen naar school, soms helemaal zonder eten.

In 2007 besloot ik terug te keren naar Sakorola. We stelden onze familie, vrienden en collega’s op de hoogte en tot onze grote verbazing kregen we van hen allerlei nuttige goederen om het dagelijks leven van de inwoners van Sakorola te verbeteren. In oktober 2007 laadden we alles in een Renault minibus en stuurden deze naar Guinee.

Op 19 oktober kwam ik aan in Conakry en negen dagen later kon ik mijn reis voortzetten, met de bus, naar Sakorola. De situatie was niet verbeterd. Na vier jaar waren er zelfs meer kinderen die niet naar school gingen. Met de hulp van de dorpsoudsten deelden we kleding, schoenen, speelgoed, een rolstoel en een fiets uit.